Zaken Kennis
Image default
Auto-industrie

Het belang van doen alsof voor kinderen

Wat waren je gelukkigste jeugdherinneringen? Speelde je superhelden met je vrienden en broers en zussen in je eigen speelhuisje buiten of een fort gemaakt van bankkussens? Was het zand mengen met water terwijl je eigenlijk ’s werelds beste kok was?

Al die spannende avonturen, poppen modeshows en wetenschappelijke doorbraken die je als kind maakte, waren eigenlijk het zogenaamde doen alsof-spel. En in veel opzichten zijn die schijnbaar dwaze spelletjes en kinderfantasieën precies wat je gemaakt heeft tot de persoon die je nu bent.

Spelen kinderen tegenwoordig minder?

Het is een veelgehoorde mening dat kinderen tegenwoordig niet meer zo veel spelen als wij op hun leeftijd. Het lijkt wel alsof ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen met hun gadgets en liever een avondje met hun PlayStation spelen dan op avontuur gaan in een houten speelhuisje buiten.

Voor veel ouders over de hele wereld is de betrokkenheid van kinderen bij moderne technologie en gadgets uiterst zorgwekkend, omdat we er zeker van zijn dat al die videospelletjes, smartphones en YouTube-video’s onze kinderen van hun omgeving isoleren.

Laten we eerlijk zijn, elke generatie ouders maakt zich zorgen over kinderen in deze tijd. Het aandachtspunt verandert echter elke paar decennia. Voor jouw kinderen zijn dat gadgets; voor je was het waarschijnlijk de TV. Vóór de televisie was iedereen geobsedeerd door radiodramaseries, jazzmuziek, enz. Er was een tijd dat kinderboeken serieus werden bestempeld als nutteloos en misleidend.

Hier is hoe een speelhuisje helpt om het meeste uit het doen alsof spel te halen

Dus, wat hebben we tot nu toe geleerd? Doen alsof-spel is een essentiële en natuurlijke ontwikkelingsfase die altijd zal plaatsvinden, of we het nu hebben over buiten spelen met vriendjes of online spelen met dezelfde vriendjes.

Het oncontroleerbaar hoge tempo van de technologische ontwikkeling ontneemt echter een zeer belangrijk aspect van echte ervaring en daadwerkelijke fysieke ontwikkeling aan het doen alsof-spel.

Met andere woorden, het goede oude buitenspelen kan en mag niet worden vervangen door moderne technologie en digitale communicatie.

Maar wat kunnen we doen? De gadgets met geweld wegnemen en de schermtijd beperken? Het lijkt misschien de gemakkelijkste manier om kinderen weer offline te krijgen. Dergelijke ultimatieve methoden kunnen echter nu of later, wanneer kinderen tieners worden, opstandigheid veroorzaken.

Elke gedragsdeskundige of leerkracht zal je vertellen dat de beste manier om kinderen bij een nieuwe ervaring te betrekken of een alternatief te laten uitproberen, erin bestaat hun aandacht te verleggen en de activiteit waaraan ze gewend zijn langzaam maar zeker te vervangen door een nieuwe ervaring.

Waarom een speelhuisje

Het Little Tikes speelhuisje heeft verschillende onderdelen en functies die lichaamsbeweging, fantasierijk spel en de ontwikkeling van de vaardigheden van je kind stimuleren. Daarom kan je op basis van de motorische vaardigheden van je kind de juiste onderdelen kiezen, zoals glijbanen, ingebouwde keukens, schommels, klimrekjes en zandbakken.

Van die uren in het houten speelhuisje of galopperend in de achtertuin kunnen je kinderen veel meer leren dan van lesprogramma’s en educatieve video’s of boeken. In een wereld die steeds meer gestructureerd en gepland wordt, is het van essentieel belang om je kinderen mee te laten gaan met hun eigen verbeelding en gewoon plezier te hebben.

Laten we eerlijk zijn; het is het vermogen dat we allemaal wel eens missen. Dus waarom niet vandaag nog een nieuw buitenspeelhuis kopen en kinderen helpen deze superkracht te leren en te ontwikkelen?