Zaken Kennis
Image default
Industriële goederen en diensten

Hoe wordt noppenfolie gemaakt? – verpakkingen uitgelegd

Zoals je misschien wel weet op basis van het vorige artikel ‘Wat is noppenfolie?’, is noppenfolie één van de meest gebruikte verpakkingsmaterialen ter wereld. Maar hoe wordt noppenfolie nu eigenlijk gemaakt? We kunnen alvast verklappen dat er niet maar één manier is omdat er verschillende soorten noppenfolie zijn. Daarom maken we een onderscheid tussen gewone noppenfolie, gerecyclede noppenfolie en biobased noppenfolie.

Waar is bubbeltjesplastic van gemaakt?

Noppenfolie begint zijn bestaan als PE-plastic granulaat. Dat is gemalen plastic dat de basis vormt voor alle LDPE producten die ervan gemaakt worden. dit granulaat gaat in een machine die klinkt als een terminator. Deze ‘extruder’ is echter wat minder spectaculair. Het is een soort vat met daarin een schroef en een verhittingsmechanisme. Op deze manier kun je de samenstelling van het plastic dat je wilt bepalen. Het eindproduct komt als vloeibaar plastic uit de onderkant van de extruder.

Zo wordt noppenfolie gemaakt

Noppenfolie bestaat uit twee lagen plastic. Deze, nog vloeibare lagen, gaan door een systeem van rollen heen om er een platte folie van te maken. Een speciale noppenwals zorgt voor de deukjes die uiteindelijke de noppen op de folie gaan vormen. De tweede, vlakke laag wordt op de bubbelfolie geplaatst zodat de lucht in de noppen geïsoleerd raakt. Daarna wordt de noppenfolie op maat gesneden en op rollen van verschillende lengtes gerold. En dat is de noppenfolie die je koopt in de winkel of online bestelt.

Zo wordt noppenfolie gerecycled

Tot nu toe is het productieproces van standaard noppenfolie beschreven. Maar noppenfolie kan ook gerecycled worden. Dat kan mechanisch of chemisch gebeuren. Mechanisch recyclen komt verreweg het meeste voor. Het komt er op neer dat de noppenfolie opnieuw vermalen wordt tot granulaat. Daarbij is het wel belangrijk dat de noppenfolie onvervuild binnen wordt gebracht. Dat betekent dat het niet is vermengd met andere materialen.

Zo wordt biobased noppenfolie gemaakt

Gerecyclede noppenfolie is een stuk milieuvriendelijker dan noppenfolie dat van ‘virgin’ plastics wordt gemaakt. Maar een groot nadeel van recyclen is dat het schoon ingeleverd moet worden en dat is nog wel eens lastig. Het is ook mogelijk om noppenfolie te maken van biologische grondstoffen. Met name suikerriet is populair. Nadat deze wordt geoogst en het sap eruit is geperst blijven de stengels over. Deze worden vermalen tot een soort pulp en deze pulp is uitstekend geschikt als basis voor nieuw plastic. Daarbij moet gezegd worden dat bioplastics bijna nooit volledig uit biologisch materiaal bestaan. Noppenfolie mag bijvoorbeeld ‘biobased’ genoemd worden wanneer dit voor minstens 60% uit noppenfolie bestaat.