Zaken Kennis
Image default
Industriële goederen en diensten

Waarom weerbestendige etiketten essentieel zijn voor de industrie

De meeste etiketten die op producten worden geplakt vervagen in de loop van de tijd. Ze zijn niet bestand tegen het weer wat het moet trotseren en zijn niet gemaakt om heel erg lang mee te gaan. Meestal is dat ook niet erg, etiketten voor alledaagse producten hoeven ook niet maanden mee te gaan. Maar voor de industrie is het wel van belang dat er weerbestendige etiketten worden gebruikt. 

Wat voor invloed heeft het weer?

De etiketten worden aangetast door allerlei verschillende soorten weersomstandigheden. Denk aan te hoge temperaturen, te lage temperaturen, UV, vochtige omstandigheden of juist hele droge omstandigheden. Al deze weersverschijnselen zorgen ervoor dat de etiketten wat betreft kleur vervagen en in grootte krimpen. De barcodes worden bovendien onleesbaar. Er ontstaan scheurtjes en de labels brokkelen langzaam maar zeker af. Als klap op de vuurpijl worden de zogeheten kleefstoffen te hard en/of te droog waardoor het etiket niet meer goed vast blijft zitten.

 

Dit zijn allemaal omstandigheden die zonder uitzondering voorbijkomen. Het is onbegonnen werk om bij schade iedere keer het etiket te vervangen. Weerbestendige etiketten zijn daarom de uitkomst.

Waar worden de weerbestendige etiketten opgeplakt?

In dit blog wordt de term ‘’industrie’’ erg breed geïnterpreteerd. Feitelijk zijn bedrijven waar men buiten aan het werk in dit geval aangeduid als industrie. Het is dan ook geen verrassing dat weerbestendige etiketten worden geplakt op (zee)containers, stellingen, windturbines, lichtmasten, zonnepanelen, airconditioning, slagbomen, machines, aggregaten en nog veel en veel meer.

Welk etiket is geschikt voor welk moment?

Dit hangt uiteraard af van de branche, de werkomgeving, het werkoppervlak, de weersinvloeden en uiteraard het budget. Er zijn een aantal materialen die goed werken om etiketten te beschermen. Denk aan polyester, dit is geschikt voor vlakke oppervlakken. Het is bestand tegen UV, allerlei chemicaliën en langdurig onderwatergebruik. Voor raised labels geldt vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is dat deze variant van polyester geschikt voor ruwe oppervlakken.

Wil je een etiket wat geschikt is voor kleine gladde oppervlakken wat niet krimpt onder invloed van UV en extreme temperatuurverschillen? Dan heb je een etiket gemaakt van gegoten vinyl nodig.

 

Als je een etiket nodig hebt die jarenlang meegaat heb je aluminium en RVS etiketten nodig. Dit zijn etiketten die minstens 20 jaar meegaan. In het beste geval kan je 50 jaar lang gebruik maken van een aluminium etiket.

 

Heb je liever een goedkope variant? Kies dan voor een etiket gemaakt van polypropyleen. Dit is materiaal wat wellicht niet al te duur is, maar wel kwalitatief goed. Bovendien is dit makkelijk te recyclen.