Zaken Kennis
Image default
Materialen

Eenvoudige uitleg over de verloren was methode

De verloren was methode is al zeker sinds de jaren ’50 een van de meest populaire manieren van ijzergieten. Deze methode kent dan ook tal van voordelen boven andere giettechnieken, zoals het zandgieten of het spuitgieten. Met name voor het vervaardigen van gedetailleerd ijzerwerk verdient de verloren was methode vrijwel altijd de voorkeur. Lees hieronder meer over hoe de verloren was techniek precies werkt en wat de voordelen zijn van deze methode.

De verloren was methode in een notendop

De naam van de verloren was techniek verraadt al dat deze manier van ijzergieten gebruik maakt van was. Was wordt hierbij gebruikt om de gietmallen te vormen. Uiteraard is een zachte vorm van was niet bestand tegen gloeiendheet vloeibaar ijzer. Daarom worden de wassen mallen eerst meerdere malen ondergedompeld in een beschermende vloeistof. Een aantal lagen van keramiekpoeder vormen tot slot de vuurvaste toplaag van de gietmal. Wanneer alle hitte vaste bescherming is aangebracht en de keramische toplaag een stevig geheel vormt, wordt de was met behulp van stoom verwijderd. Dit verklaart waarom we spreken van de ‘verloren was methode’, aangezien de was bij dit proces verloren gaat. Nadat de keramische gietvormen op hoge temperatuur gebakken worden zijn deze klaar voor gebruik, en kan het werkelijke ijzergieten beginnen.

Waarom kiezen voor de verloren was methode

Ideaal voor gedetailleerde vormen

Ben je van plan om een set chirurgische gereedschappen te laten produceren? Of wil je juist een serie onderdelen voor de auto-industrie? Dan is de kans groot dat deze gegoten worden volgens het verloren was principe. Dergelijke objecten moeten vaak namelijk tot op de millimeter nauwkeurig zijn en bevatten soms piepkleine randjes of uitsteeksels. Doordat was zacht is en zich eenvoudig laat bewerken is dit materiaal perfect voor het maken van zeer nauwkeurige gietmallen met kleine details. Hier komt nog eens bij dat de verloren was methode geschikt is voor tal van verschillende soorten metaalcombinaties of legeringen.

Strakke vormen en gladde oppervlakken

Het feit dat was zich zo makkelijk laat vormen heeft ook tot resultaat dat de oppervlakken van gietproducten spiegelglad zijn. Ook deze eigenschap maakt de verloren was methode de keuze bij uitstek voor het maken van machine- of motoronderdelen. Zulke onderdelen moeten natuurlijk naadloos in elkaar grijpen, met zo min mogelijk wrijving door een ruw metaaloppervlak. Het gladde oppervlak van dit gietwerk maakt ook dat details zoals logo’s duidelijker op de producten te zien zijn.

Relatief weinig nabewerking nodig

Wanneer een serie producten is gegoten volgt doorgaans nog een nabewerkingsproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schuren van de producten, het verwijderen van lelijke randjes of het aanbrengen van coatings. Door de exacte, gedetailleerde vormen die met de verloren was methode gerealiseerd worden is er vaak maar weinig schuur- en straalwerk nodig nadat een serie producten is gegoten. Dit scheelt niet alleen qua kosten, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Overigens is nabewerking natuurlijk altijd mogelijk, en soms zelfs gewenst. Zo kan een extra warmtebehandeling de sterkte van een ijzeren product bevorderen, wat aan te bevelen is als een product te maken krijgt met grote trekkrachten.