Zaken Kennis
Image default
Zakelijke dienstverlening

Zo maak je je bedrijf online veiliger met een paar simpele stappen

Oké, laten we even eerlijk zijn. Het internet is zowel een speeltuin als een wildwestfilm als het gaat om veiligheid. Maar net zoals in het Wilde Westen, kun je leren om je mannetje te staan en jouw digitale fort te beschermen tegen bandieten en boeven. Je hoeft geen cyber cowboy of IT-ninja te zijn; een paar simpele stappen kunnen al een wereld van verschil maken. En het begint allemaal bij iets simpels: informatie. Websites zoals www.digitrust.nl kunnen hierbij als jouw hulpmiddel fungeren.

Basisbeveiliging: terug naar de basics

Voordat we diep duiken in de matrix, laten we beginnen met de basis. Denk aan sterke wachtwoorden – ja, “12345” of “wachtwoord” tellen niet mee – en tweestapsverificatie waar mogelijk. Deze twee stappen zijn zoals het op slot doen van je voordeur; het houdt misschien niet alle boeven buiten, maar het is beter dan ze uitnodigen voor thee.

Onderwijs je team

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, toch? Dus wat heeft het voor zin om een superveilige digitale kluis te hebben als Jan van administratie op elke phishingmail klikt die hij krijgt? Precies, nul komma nul. Zorg dus dat iedereen in jouw team snapt hoe belangrijk online veiligheid is en hoe ze zichzelf (en daarmee ook het bedrijf) kunnen beschermen.

Het echte werk: CCV pentesten

Nu wordt het pas echt interessant. Als jij denkt dat jouw bedrijf Fort Knox is op digitaal gebied, dan is er maar één manier om daar achter te komen: CCV pentesten. Dit zijn gespecialiseerde testen die hackers nabootsen om te zien hoe goed je beveiliging echt is. Het mooie ervan? Je vindt zwakke plekken voordat de echte slechteriken dat doen.

Regelmatige updates

We kennen het allemaal wel; dat irritante pop-up venster dat vraagt of je nu eindelijk eens wilt updaten naar de nieuwste versie van wat dan ook. Klikken we meestal weg, toch? Niet meer doen! Die updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken die gevonden zijn sinds de laatste versie. Door regelmatig bij te werken houd je hackers een stapje voor.

Firewalls en antivirussoftware

Nog zoiets wat kan voelen als overkill totdat je ze nodig hebt; firewalls en antivirussoftware zijn eigenlijk gewoon jouw virtuele waakhonden. Ze blaffen (of geven meldingen) wanneer er iets niet pluis is en houden veel narigheid buiten de deur zonder dat jij er iets van merkt.

Data back-uppen

Laten we wel wezen; soms gaat alles mis wat mis kan gaan – Murphy’s Law noemen ze dat. Daarom is het essentieel om regelmatig back-ups te maken van belangrijke data. Mocht er dan iets cataclysmisch gebeuren (laten we hopen van niet), dan heb je altijd nog een kopie ergens veilig opgeborgen liggen.

Slim investeren in cybersecurity

Geld uitgeven aan cybersecurity kan voelen alsof je betaalt voor lucht; je ziet niet direct resultaat van je investering zoals bij nieuwe kantoorstoelen of gratis lunch op vrijdagmiddag. Maar geloof me vrij, wanneer die dag komt dat iemand probeert binnen te dringen in jouw digitale domein zal elke cent die besteed is aan goede beveiliging voelen als geld goed besteed.