Zaken Kennis
Image default
Auto-industrie

Wat je moet weten over een goede hartslag in rust

Wat je moet weten over een goede hartslag in rust

Wanneer u rustig zit, glijdt je hart naar een trager, regelmatig tempo dat bekend staat als uw hartslag in rust. Een toename van je hartslag in rust na verloop van tijd kan een teken zijn dat er hartproblemen op komst zijn.

Je hartslag verandert van minuut tot minuut. Het hangt ervan af of  je staat of ligt, beweegt of stilzit, gestrest of ontspannen bent. Je hartslag in rust is echter meestal stabiel van dag tot dag. De gebruikelijke hartslag in rust ligt tussen 60 en 90 slagen per minuut. Boven de 90 wordt als hoog beschouwd.

Je hebt geen doktersbezoek nodig om je hartslag in rust bij te houden. De beste tijd om hem te meten is voordat je ’s ochtends uit bed stapt. Je kunt uw hartslag meten aan je pols of nek door een of twee vingers over een hartslagpunt te leggen, het aantal slagen in 15 seconden te tellen en te vermenigvuldigen met vier.

 

Wat is een gezonde hartslag in rust voor een volwassene?

Een normale hartslag in rust voor volwassenen ligt ergens tussen 60 en 100 slagen per minuut (BPM), en varieert per leeftijdsgroep en geslacht. 
Een normale hartslag voor volwassenen ligt ergens tussen 60 en 100 slagen per minuut, en dit kan per leeftijdsgroep en geslacht variëren. De hartslag van vrouwen is over het algemeen gemiddeld 2-7 BPM sneller dan die van mannen, Dokter Fit.

Over het algemeen wilt je je  hartslag in rust zo laag mogelijk houden. In een groot langlopend onderzoek werden mannen met een hartslag van meer dan 90 vergeleken met mannen met een hartslag van minder dan 80. Bij de mannen met een hogere gemiddelde hartslag was het risico op overlijden driemaal zo groot.

Mensen met een lagere hartslag zijn over het algemeen actiever en krijgen meer beweging dan anderen. De gezonde hartslag in rust van een jonge, zeer getrainde atleet kan wel 40 BPM bedragen.

 

Met deze 4 dingen kun je je hartslag in rust verlagen en een gezond hart behouden

  • Meer bewegen. Wanneer u een stevige wandeling maakt, gaat zwemmen of fietsen, klopt uw hart sneller tijdens de activiteit en korte tijd daarna. Maar elke dag bewegen verlaagt geleidelijk de hartslag in rust, Dokter FIt.
  • Verminder stress. Het uitvoeren van de ontspanningsreactie, meditatie, tai chi en andere stressverlagende technieken verlaagt na verloop van tijd de hartslag in rust.
  • Vermijd tabaksproducten. Rokers hebben een hogere hartslag in rust. Stoppen brengt deze weer omlaag.
    Verlies gewicht indien nodig. Hoe groter het lichaam, hoe meer het hart moet werken om het van bloed te voorzien. Afvallen kan een verhoogde hartslag in rust helpen afremmen.

 

Wanneer moet je een arts bezoeken in verband met je hartslag?

Je kunt beginnen met een bezoek aan je arts als je hartslag voortdurend boven de 100 slagen per minuut of onder de 60 slagen per minuut ligt (en je geen sporter bent), of als je ook last hebt van kortademigheid, flauwvallen, licht in het hoofd of een gevoel van fladderen of hartkloppingen op de borst. Het kan niets zijn om je zorgen over te maken, maar het kan ook iets zijn dat behandeld moet worden. Let dus ook op als een hoge hartslag in rust 90 hebt. De dokter waarschuwen kan geen kwaat.