Zaken Kennis
Image default
Bedrijven en samenleving

Belangrijkste behandelingen voor hernia

Een hernia is een aandoening die een van de tussenwervelschijven in de wervelkolom aantast. Tussen elke wervel van de wervelkolom bevindt zich een kussen, dat tussenwervelschijf wordt genoemd.

Een breuk in de vezelachtige annulus van een van deze schijven kan ertoe leiden dat het centrale geleiachtige deel van de schijf uit positie raakt. Dit wordt een hernia genoemd. Hoewel het overal in de wervelkolom kan voorkomen, komt het meestal voor in de onderrug.

 

Wat zijn de symptomen?

Het meest voorkomende symptoom van een hernia is rugpijn. Als de schijf op de omliggende zenuwen drukt, kunnen mensen pijn in armen of benen, gevoelloosheid of tintelingen en zwakte ervaren. Ernstige pijn in de billen, dijen en zelfs de voeten komt ook vaak voor.

Wanneer de hernia druk uitoefent op de lumbale zenuwwortels, veroorzaakt dit pijn die uitstraalt van het been naar de voet, ischias genoemd. Wanneer de herniatie de zenuwwortel niet samendrukt, kan het pijn in de onderrug veroorzaken.

In sommige gevallen kunnen er geen symptomen optreden.

 

Wat is de oorzaak?

De meest voorkomende oorzaak is geleidelijke slijtage bij het ouder worden. Naarmate een persoon ouder wordt, vermindert het vochtgehalte van de tussenwervelschijven, waardoor ze minder flexibel worden en vatbaarder zijn voor scheuren.

Ook overmatig gewichtheffen, zwaarlijvigheid, letsel of trauma kunnen de rug belasten.

Afgezien van de hoofdoorzaken worden hernia’s veroorzaakt door een oneindig aantal factoren, waarvan de meest voorkomende zijn: erfelijkheid, voeding, overgewicht, roken, sedentaire levensstijl en infecties.

 

Hoe kan het vermeden worden?

Het risico op een hernia kan worden verkleind door een gezonde levensstijl en een goed gewicht aan te houden. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen.

Bij het tillen van zware voorwerpen is het belangrijk een veilige techniek te gebruiken om onnodige belasting te voorkomen. Roken zorgt er ook voor dat de tussenwervelschijven minder soepel worden. Als u stopt met roken, kunt u de kans op een hernia verkleinen.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts voert een lichamelijk onderzoek uit waarbij hij manoeuvres uitvoert om pijn in de wortels uit te lokken en de kracht in uw extremiteiten, gevoeligheid en reflexen te controleren.

Indien nodig worden aanvullende tests uitgevoerd om het bestaan van een hernia te bevestigen of uit te sluiten. De beste test is een MRI-scan, hoewel de diagnose ook met een CT-scan kan worden gesteld.

Het is ook mogelijk een elektromyogram uit te voeren, een test waarbij de doorgang van zenuwimpulsen door de zenuwen wordt onderzocht en kan worden vastgesteld of er een vertraging is in de overdracht van “elektriciteit” door de zenuw.

 

Behandeling hernia

De meeste hernia’s verbeteren geleidelijk en de behandeling kan bestaan uit het vermijden van pijnlijke houdingen, lichte oefeningen en het nemen van pijnstillers. Fysiotherapie kan ook aangewezen zijn als behandeling voor een hernia, waarbij oefen plannen, houdingen en massages worden gebruikt om het letsel te verbeteren.

Medicijnen worden gebruikt om de pijn te verminderen en het soort medicijn hangt af van de ernst van het letsel. Pijnstillers worden gebruikt voor milde gevallen, terwijl sterkere pijnstillers worden voorgeschreven voor ernstige gevallen.

Daarnaast worden ontstekingsremmende injecties rechtstreeks in de wervelkolom gebruikt om ernstige pijn op korte termijn te verlichten.

Als de symptomen niet verbeteren of ernstiger zijn, kan een operatie een optie zijn voor de behandeling van de hernia. Door middel van een operatie, discectomie genoemd, kan een deel van de tussenwervelschijf worden weggesneden en de druk op de omliggende zenuwen worden verlicht.