Zaken Kennis
Image default
Consumptiegoederen en diensten

De vernuftige werking van een gasveer

Heb je nog niet eerder van een gasveer gehoord? Dan ben je vast niet de enige. Maar dat de term je niet direct bekend voorkomt, betekent niet dat je de gasveer zelf nog nooit bent tegengekomen. Want een gasveerspeelt misschien wel een grotere rol in je dagelijkse bezigheden dan je zelf in de gaten hebt. Wat is een gasveer en waarom is het zo handig?

Een korte technische uitleg over de gasveer

Een gasveer bestaat uit een aantal elementen. Dit zijn een cilinder waar een zuigerstang met zuigerkop inzit. De gasveer is voorzien van een afdichting en van een geleider. Op zich kan het systeem zelf nog niet zoveel betekenen, ook als alle onderdelen op de juiste plaats aan elkaar gemonteerd zijn. De werking van de gasveerwordt namelijk pas echt interessant als je samengedrukt stikstofgas aan het geheel toevoegt. Op dat moment ontstaat er namelijk een verschuiving in de balans van de druk aan beide kanten van de zuigerstang. En dan hebben we te maken met duwkracht. Doordat deze duwkracht langzaam en gecontroleerd is, kun je het systeem inzetten bij allerlei producten. Bijvoorbeeld bij het openen of sluiten van zaken waar je normaal gesproken veel kracht zou moeten zetten. Maar dankzij de gasveer gaat dat moeiteloos.

Waar wordt een gasveer allemaal voor gebruikt?

Zelfs als je in je bed ligt, is de kans groot dat je gebruik maakt van een gasveer. Bijvoorbeeld om het hoofdeind in de juiste positie te zetten als je wilt lezen. Maar ook bij een bureaustoel die in hoogte verstelbaar is, of een luik dat je gemakkelijk met een hand kunt openen, heeft een gasveer een belangrijke functie. De gasveren hebben een bepaalde levensduur. Door veelvuldig gebruik en ook onder invloed van temperatuurverschillen, kan de werking van de gasveer op een bepaald moment afnemen. Dit merk je doordat de bewegingen die voorheen vrij soepel gingen, nu langzaam maar zeker steeds moeizamer uitgevoerd kunnen worden. Je kunt de gasveer in dat soort situaties zelf vervangen, maar het is wel belangrijk dat je daarbij goed de bijgeleverde richtlijnen volgt.

Toepassing in de industrie

Niet alleen als particulier kun je dagelijks gebruik maken van gasveren. Ook de industrie heeft baat bij de werking van dit apparaat. De medische industrie kan bijvoorbeeld gasveren toepassen in ziekenhuisbedden, maar ook bij het ontwerp van verschillende medische hulpmiddelen. zoals prothesen. Ook voor het dagelijks gemak tijdens werkzaamheden worden gasveren in bepaalde producten toegepast Denk aan de hendel van een zeeppompje. Dankzij het systeem kan het medisch personeel de handen snel en eenvoudig ontsmetten, zonder extra inspanning te hoeven verrichten.

Waar let je op bij aanschaf van gasveren?

Ben je nu zelf op zoek naar gasveren om bijvoorbeeld je deuren in huis te voorzien van een dranger, kijk dan naar een gasveer van metaal, zodat deze uiteindelijk ook nog gerecycled kan worden. Denk er ook aan dat je de gasveer nooit insmeert met olie of andere vetten omdat je denkt dat dit de werking kan bevorderen. Dat is niet het geval. Stel het apparaat niet bloot aan stof of vuil en probeer extreme temperatuurwisselingen te vermijden. Dan kun je lang profiteren van het gemak van de gasveren.