Zaken Kennis
Image default
Energie

Onderhoud van aggregaten

Onderhoud van je aggregaat is erg belangrijk

Een aggregaat is kortgezegd een backup voor een regulier stroomnetwerk. Wanneer in het reguliere netwerk de stroom uitvalt, wordt het aggregaat ingeschakeld en verzorgt deze de stroomtoevoer. Een aggregaat wordt ook wel een NSA genoemd: noodstroomaggregaat. De impact van deze apparaten is gigantisch. Denk maar eens aan een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Constante stroom is hier belangrijk en kan zelfs van levensbelang zijn. Bij het uitvallen van het reguliere netwerk moeten deze instanties dus blind kunnen vertrouwen op het functioneren van een NSA. Hiervoor is onderhoud van aggregaten immens belangrijk.

Zorg voor voldoende onderhoud van het aggregaat

Het onderhouden van een aggregaat kan dus levens redden. Tevens is het natuurlijk ook zo dat een NSA een oplossing biedt in minder levensgevaarlijke situaties als concerten en andere evenementen. En zelfs matrixborden boven de snelweg hebben hier baat bij. Ook al is het niet per se levensbedreigend, de backup van een regulier stroomnetwerk is wel van groot belang. Ook in bovengenoemde gevallen. Mensen zijn afhankelijk van stroom. Wanneer dit langdurig uitvalt en er geen goed functionerende NSA beschikbaar is, gaat dit voor problemen zorgen. Het is dus zaak te weten hoe jij kunt zorgen voor voldoende onderhoud van het aggregaat. In dit artikel wordt hierop ingegaan.

Maandelijkse inspectie

Een maandelijkse inspectie kan al helpen om de meest ‘basic’ problemen te spotten. Door te kijken naar het aggregaat kun je al informatie inwinnen. Is er sprake van een lekkage? Start het aggregaat met de juiste snelheid op? Hoor je vreemde geluiden? Zijn de vloeistofniveaus in orde? Door maandelijks op deze manier naar jouw aggregaat te kijken, kun je voorkomen dat je pas tijdens de jaarlijkse keuring hoort dat je aggregaat niet naar behoren werkt. Uiteraard is het ook een stuk veiliger om tussendoor steeds checks uit te voeren. Zo weet je zeker dat je kunt bouwen op het NSA.

Jaarlijkse keuring en certificeringen

Bij een NSA moet aan een bepaalde norm voldaan worden waarbij een jaarlijkse inspectie vereist is. Hierbij wordt gekeken naar veiligheid en naar het bijhouden van de gegevens van het aggregaat. Dit is de NEN 3140-keuring. Het is belangrijk dat deze gegevens op orde zijn. Veiligheid staat voorop en deze jaarlijkse inspectie zorgt ervoor dat de veiligheid van het noodstroomaggregaat gewaarborgd kan worden.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/onderhoud-noodstroomaggregaat-nsa/

Gerelateerde artikelen

Het nut van een kennisbank over energie