Zaken Kennis
Image default
Industriële goederen en diensten

Spuitgieten

Spuitgieten is een techniek waarmee er aan kunststoffen zoals thermoplasten vorm wordt gegeven. Wil je hier meer over lezen? Bekijk hsv-tmp spuitgietproducten. Thermoplast is materiaal die wanneer het wordt verhit zacht wordt, denk bijvoorbeeld aan acryl. Bij spuitgieten worden er dus in feite kunststof gesmolten in een vorm van het gewenste product die je wilt hebben. Nadat de kunststof is afgekoeld is het resultaat dus het gewenste product. Door spuitgieten is het produceren van moeilijkere producten mogelijk, maar door de hoge productiekosten is het aan te raden om massa te produceren. Voor kleinere aantallen produceren dan is rapid prototyping aan te raden.

Producten

Spuitgieten wordt vooral toegepast bij speelgoed of computeronderdelen zoals bij een toetsenbord of muis. De regel is zo dat hoe dunner het product is, hoe de sneller de afkoelingstijd. Zo heeft een tafelblad door grotere dikte meer tijd nodig om in de matrijs af te koelen. Daarbovenop worden er bij een productie meerdere matrijzen dat is een metalen mal, gebruikt. Zo kan er per minuut wel 1200 ijsbakjes worden gemaakt. Bovendien wordt de meeste kunststof gebruikt in bijvoorbeeld verpakkingen van boter of melk. Verder wordt een matrijs meestal in twee delen ingedeeld Er is namelijk de spuitzijde en de uitwerpzijde. De spuitzijde bestaat onder anderen uit de vormplaat, spuitbus en opspanplaten. Voor de uitwerpzijde van de matrijs verschilt dit niet veel. Al  heeft de uitwerpzijde wel vullijsten in plaats van een spuitbus. Tot slot, zijn naast de productiekosten ook de mechanische en chemische eigenschappen van de kunststoffen  belangrijk. Zo blijven sommige kunststofmateriaal ook bij een temperatuur van 200 graden Celsius nog erg goed.

Recyclen

Door de opwarming van de aarde en afname in natuurlijke grondstoffen is het noodzaak om over te stappen op duurzamere alternatieven zoals recyclen. Wat betreft, kunststoffen recyclen kunnen tegenwoordig dikke kunststoffen worden gevuld met materiaal dat is gerecycled. In dit proces is er sprake van de binnen en buitenkant van een product waarbij de buitenkant gewoon van kunststof is gemaakt terwijl de binnenkant bestaat uit schone fijngemaakte kunststof producten. Zo kunnen petflessen bijna volledig worden gerecycled. Een ander alternatief is andere materialen te gebruiken bij de productie van kunststoffen. Om het productieproces te verduurzamen kan hernieuwbare grondstof die biologisch afbreekbaar is worden ingezet.

 

 

https://www.hsv-tmp.nl/