Zaken Kennis
Image default
Kleine bedrijven

Zelf SEO doen: Waar begin je?

Als je net begint met SEO, kan het een overweldigende taak lijken. Er zijn veel verschillende aspecten om rekening mee te houden, waaronder technische SEO, on-page SEO, linkbuilding en zoekwoorden onderzoek. In deze blog zal ik uitleggen wat elk van deze termen betekent en hoe je kunt beginnen met SEO.

Technische SEO versus On-Page SEO

Het eerste dat je moet begrijpen over SEO, is dat er twee hoofdonderdelen zijn: technische SEO en on-page SEO. Technische SEO heeft betrekking op de technische aspecten van een website die de zoekmachine kan beïnvloeden, zoals de laadsnelheid, de mobiele vriendelijkheid en de sitemap. On-page SEO daarentegen heeft betrekking op de inhoud van de website en hoe deze is geoptimaliseerd voor zoekwoorden.

Technische SEO is de basis van alles wat je doet om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Je kunt de beste inhoud ter wereld hebben, maar als je website technisch niet in orde is, zal Google het niet goed indexeren. De belangrijkste aspecten van technische SEO zijn:

Laadsnelheid: Google geeft de voorkeur aan websites die snel laden. Dit heeft te maken met de gebruikerservaring – als een website langzaam laadt, zullen gebruikers sneller afhaken. Er zijn verschillende tools beschikbaar om de laadsnelheid van je website te meten en te verbeteren, zoals Google’s PageSpeed Insights.

Mobiele vriendelijkheid: steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om te zoeken op internet, dus het is belangrijk dat je website mobielvriendelijk is. Google heeft zelfs aangegeven dat het mobielvriendelijk zijn van een website een belangrijke rankingfactor is. Zorg ervoor dat je website responsive is en dat de inhoud goed leesbaar is op een mobiel apparaat.

Sitemap: een sitemap is een lijst van alle pagina’s op je website. Het helpt zoekmachines om alle pagina’s te vinden en te indexeren. Zorg ervoor dat je een sitemap hebt en dat deze is ingediend bij Google via Google Search Console.

On-page SEO

On-page SEO heeft betrekking op de inhoud van je website en hoe deze is geoptimaliseerd voor zoekwoorden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van on-page SEO:

Zoekwoorden: zoekwoorden zijn de woorden of zinnen waarop mensen zoeken in zoekmachines. Het is belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor jouw website en waarop je wilt worden gevonden. Dit betekent niet dat je de zoekwoorden moet overmatig gebruiken, want dit wordt beschouwd als keyword stuffing en kan leiden tot een penalty van Google.

Meta-omschrijving: de meta-omschrijving is de korte beschrijving van de inhoud van de pagina die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google. Het is belangrijk om de meta-omschrijving te optimaliseren met relevante zoekwoorden en een aantrekkelijke omschrijving om mensen te verleiden om op de link te klikken.

Interne links: interne links zijn links van de ene pagina op je website naar een andere pagina op je website. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen welke pagina’s belang…rijk zijn op jouw website. Het is ook belangrijk voor de gebruikerservaring, omdat het mensen helpt om gemakkelijker door je website te navigeren. Zorg ervoor dat je relevante interne links gebruikt en dat de ankertekst van de link beschrijvend is.

SEO zelf doen

Linkbuilding

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar jouw website. Dit is belangrijk omdat Google links ziet als aanbevelingen van andere websites. Hoe meer kwalitatieve links je hebt, hoe hoger je website zal scoren in de zoekresultaten. Er zijn verschillende manieren om links te verkrijgen, zoals:

Gastbloggen: schrijf een gastblog op een andere website en plaats een link naar jouw website in de content of de auteur-biografie.

Contentmarketing: creëer waardevolle inhoud die andere websites willen delen en linken naar jouw website.

Persberichten: publiceer persberichten over belangrijke ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en zorg ervoor dat er een link naar jouw website in staat.

Linkruil: ruil links met andere websites in dezelfde niche.

Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen moet streven naar kwalitatieve links. Links van lage kwaliteit of spammy websites kunnen leiden tot een penalty van Google.

Zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de basis van SEO. Dit zijn de woorden of zinnen waarop mensen zoeken in zoekmachines. Het is belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor jouw website en waarop je wilt worden gevonden. Er zijn verschillende tools beschikbaar om zoekwoorden te vinden, zoals Google’s Keyword Planner, SEMrush en Ahrefs. Hier zijn enkele tips om zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken:

– Gebruik zoekwoorden in de titel van je pagina: de titel van je pagina is een belangrijke rankingfactor. Zorg ervoor dat je zoekwoorden opneemt in de titel, maar houd het natuurlijk en aantrekkelijk.

– Gebruik zoekwoorden in de inhoud van je pagina: zorg ervoor dat je zoekwoorden gebruikt in de inhoud van je pagina, maar overdrijf niet. Het is belangrijk om de inhoud natuurlijk en waardevol te houden voor de lezer.

– Gebruik zoekwoorden in de URL van je pagina: de URL van je pagina is ook een belangrijke rankingfactor. Zorg ervoor dat je zoekwoorden opneemt in de URL, maar houd het kort en eenvoudig.

Conclusie

SEO kan overweldigend lijken als je net begint, maar het is belangrijk om te onthouden dat het een continu proces is. Het is belangrijk om te blijven leren en je website regelmatig te optimaliseren voor zoekmachines. Begin met het optimaliseren van de technische aspecten van je website en werk vervolgens aan het optimaliseren van de inhoud en het verkrijgen van kwalitatieve links. Gebruik zoekwoorden op de juiste manier om ervoor te zorgen dat jouw website wordt gevonden door de juiste mensen. Voor meer adviezen en links naar goede blogs en bedrijven over hoe te beginnen SEO kun je terecht op seo.startpagina.nl.

https://seo.startpagina.nl/