Zaken Kennis
Image default
Transport en logistiek

Duurzame trends binnen de goederentransport

Werk jij in de transport en ben je benieuwd naar de nieuwste trends op het gebied van duurzaamheid? De transportsector maakt op dit moment verschillende duurzame ontwikkelingen door. Echter, ondanks al deze groene ontwikkelingen blijft duurzaamheid een van de grootste uitdagingen binnen de transportsector. Zeker nu de Europese unie de ‘Green Deal’ heeft aangenomen. Hierin staat dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen gehalveerd moet zijn. De transportsector staat dus voor een flinke uitdaging. In deze blog gaan we in op verschillende duurzame trends binnen de transportsector.  

Extra laadpunten 

Tegenwoordig wordt veel transport nog uitgevoerd door bestelbussen en vrachtwagens die rijden op fossiele brandstoffen. Dit kan anders! Veel bedrijven zijn actief op zoek naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Een alternatief is overstappen op elektrisch rijden. Er zijn een aantal bedrijven die bezorgen met elektrische bestelbussen. Er is echter nog geen goed laad netwerk aanwezig voor transportwagens. Er zijn de komende tijd dus meer laadpunten nodig voor de goederentransport. Alleen zo wordt elektrisch rijden in bezorgauto’s aantrekkelijker. 

Vrachtwagens op waterstof

Een ander alternatief voor fossiele brandstoffen is waterstof. Het zou fantastisch zijn als vrachtwagens in de toekomst op waterstof kunnen rijden. Het nadeel is dat de waterstoftechnologie nog niet optimaal is. Het kost momenteel nog teveel energie om waterstof te maken. De ontwikkelingen binnen de waterstoftechnologie gaan wel erg snel, dus misschien kom je binnenkort wel een vrachtwagen op waterstof tegen!

Pick-up points stimuleren 

Het stimuleren van pick-up points in plaats van bezorging aan huis. Tijdens corona moesten veel winkels hun deuren sluiten en hun omzet afnemen. We zagen dat kleine winkeliers hier snel op reageerden en pick-up points openden. Een pick-up point is een plek, vaak de winkel zelf, waar de klant naartoe kan komen om een bestelling op te halen. Op deze manier hoeft de winkel geen eigen transport te regelen. Pick-up points zijn een schoner alternatief voor de bezorging van goederen. 

Transport verduurzamen? 

Wil je graag de transport binnen je bedrijf verduurzamen? Of ben je benieuwd naar meer duurzame trends binnen de goedertransport? Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het oplossen van transportvraagstukken, bijvoorbeeld Broekman Logistics. Een logistiek expert helpt je graag verder met advies op maat. Op deze manier kom je erachter wat voor jouw bedrijf de juiste stap is in de richting duurzame transport.

https://www.broekmanlogistics.com/nl/home