Zaken Kennis
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom is dataverwijdering voor iedere organisatie een absolute must?

Dataverwijdering, of data wiping, is zeer belangrijk binnen uw bedrijf of organisatie wanneer u bijvoorbeeld te maken krijgt met een hack. Het is namelijk noodzakelijk dat bedrijfs- of persoonsgegevens niet in verkeerde handen van de hackers (en verdere personen) terechtkomen.

In dit korte artikel wordt besproken wat dataverwijdering precies is en hoe (het principe van) dataverwijdering werkt. Ook wordt gezegd wanneer dataverwijdering van toepassing kan zijn. Tot slot wordt er omschreven waarom dataverwijdering voor iedere organisatie een absolute must is.

Wat is dataverwijdering?

Dataverwijdering wordt ook wel data wiping genoemd. Dataverwijdering houdt het onleesbaar maken van data op een datadrager in. Dit onleesbaar maken van data op een datadrager gebeurt met speciale software. Dataverwijdering is een absolute must voor uw bedrijf of organisatie.

Hoe werkt dataverwijdering?

De software die ervoor zorgt dat data onleesbaar wordt gemaakt, werkt met een speciaal systeem van data overschrijven. Gegevens worden dus softwarematig verwijderd. Dit softwarematig onleesbaar maken van data op een datadrager brengt het voordeel met zich mee dat de datadrager opnieuw gebruikt kan worden. De datadrager behoudt tevens zijn waarde, wat een ander bijkomend voordeel van dit systeem van werken is.

Wanneer gebruikt men dataverwijdering?

Het verwijderen van data moet voor verschillende gebeurtenissen gedaan worden, om te voorkomen dat de data op een bepaalde datadrager gehackt kan worden en zo in verkeerde handen terecht kan komen. Datadragers waar u aan kan denken in zo’n geval, zijn oude IT-apparatuur, IT-apparaten die verkocht worden (bijvoorbeeld laptops) of ook bij her-inzetbare IT-apparaten (bijvoorbeeld een laptop die naar een andere werknemer gaat). Dus als u van plan bent om een oud IT-apparaat af te danken, te verkopen of door te geven, dan moet er eerst aan dataverwijdering gedaan worden voordat u dat IT-apparaat daadwerkelijk afdankt, verkoopt of doorgeeft.

Dataverwijdering als absolute must

Dataverwijdering is voor ieder bedrijf of voor iedere organisatie een absolute must. Het is namelijk noodzakelijk dat bedrijfs- of persoonsgegevens niet in verkeerde handen terechtkomen. Bijvoorbeeld bij een hack is het belangrijk dat de hackers (en verdere personen) de bedrijfs- of persoonsgegevens niet in handen krijgen. Dataverwijdering is eigenlijk het softwarematig onleesbaar maken van de data op de datadrager. Het voordeel van de data met software te verwijderen is dat de datadrager nadien opnieuw gebruikt kan worden en dat de datadrager zijn waarde behoudt. Wanneer dataverwijdering precies nuttig is, is bijvoorbeeld bij oude IT-apparatuur of bij IT-apparaten die verkocht of doorgegeven worden (bijvoorbeeld laptops die verkocht worden of een laptop die doorgegeven wordt aan een andere werknemer).

Kortom, dataverwijdering is voor iedere organisatie een absolute must.