Zaken Kennis
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat te doen na een ongeval op de werkvloer?

Een ongeval op de werkvloer is iets waar niemand gelukkiger van wordt, maar als slachtoffer ben je er vaak het meest de dupe van. Je kunt letsel oplopen, zoals gescheurde spieren of gebroken botten, maar het kan je nog verder benadelen. Bijvoorbeeld als je na je herstel niet meer kunt werken of in je herstelperiode inkomsten misloopt. Dan kun je misschien ook aanspraak maken op een som smartengeld na ongeval. Dat betekent niet dat je zelf duur uit hoeft te zijn voor juridische kosten. Juridische bijstand bij B&O letselschade is vaak kosteloos. 

 

Wanneer kun je smartengeld krijgen?

Smartengeld na een ongeval krijg je niet zomaar en ook niet direct. Allereerst moet er natuurlijk sprake zijn van een ongeval waarbij letselschade is opgelopen. Letselschade kan zowel fysiek als geestelijk zijn. Daarnaast moet de wederpartij aansprakelijk zijn. Letselschadevergoeding is niet hetzelfde als smartengeld. Als jij bijvoorbeeld een bot breekt en hiervoor foto’s moet laten maken, naar afspraken in het ziekenhuis moet of moet revalideren, zijn dit medische kosten die onder de letselschadevergoeding vallen.

 

Smartengeld daarentegen is een vergoeding voor de emotionele schade die je oploopt door het ongeval. Emotionele schade is een stuk lastiger te bewijzen, te benoemen en in kosten uit te drukken. Pas bij een medische eindsituatie kan bepaald worden wat de hoogte van het smartengeld kan worden. 

 

Hoe hoog is die vergoeding?

De medische kosten zijn vaak duidelijk en op papier terug te vinden. Emotionele schade heeft geen prijskaartje, waardoor het moeilijker is om hier een bedrag voor te bepalen. Je kent misschien de Amerikaanse voorbeelden van smartengeld, maar in Nederland zijn de bedragen minder hoog voor smartengeld.

 

Er zijn heel wat factoren die meespelen in de hoogte van het smartengeld. Uiteraard het soort en de ernst van het letsel, evenals de pijn, intensiteit en duur van je herstel, behandelingen en eventuele opnames in ziekenhuizen of revalidatiecentra. Maar ook je leeftijd, eventuele arbeidsongeschiktheid en eventuele blijvende beperkingen na het ongeval spelen een rol.

 

Gerelateerde artikelen

Soorten ademhalingsmaskers

Alles wat een bedrijf moet weten over hardware as a service

Alarmsysteem installeren