Zaken Kennis
Image default
Financiële diensten

De kunst van het diversifiëren van je beleggingsportefeuille

Diversificatie van je portefeuille betekent het opnemen van verschillende soorten activa. Diversificatie spreidt het risico, zodat de prestaties van één belegging geen invloed hebben op je hele portefeuille. Je wilt niet dat je beleggingsportefeuille afhankelijk is van één investering of bedrijf, dus je kunt het risico verminderen door te diversifiëren. Je kunt diversifiëren tussen en binnen activaklassen. Wanneer je je beleggingen over verschillende activaklassen verdeeld, kun je naast aandelen in zilver beleggen, obligaties, onroerend goed en meer. Diversificatie binnen een activaklasse betekent dat je je beleggingen over veel van die activa spreidt. In plaats van aandelen in één bedrijf te kopen, kun je aandelen kopen van verschillende bedrijven en sectoren.

Verspreid de investeringen om het risico te verminderen

Investeer niet al je geld in één aandeel of één sector. Investeer in een paar bedrijven die je kent, vertrouwt en in je dagelijks leven gebruikt om een ​​virtueel beleggingsfonds te creëren. Aandelen zijn niet de enige factor. Grondstoffen, ETF’s en REITs zijn ook goede opties om te overwegen. Je kunt ook goud kopen of andere activa die in de loop van de tijd in waarde stijgen. Je kunt grotere winsten bereiken door je risico te spreiden. Mensen beweren dat je moet investeren in wat je weet, maar dit zorgt ervoor dat de gemiddelde belegger zich te veel op de detailhandel richt. Het leren kennen van een bedrijf of het gebruik van zijn goederen en diensten kan een gezonde benadering van beleggen zijn. Overdrijf niet en beheer je portefeuille goed. Je moet geen 100 aandelen kopen of in 100 verschillende activa beleggen als je niet de tijd of het geld hebt om ze te onderhouden. Houd je beleggingen op 10 tot 20 of zelfs minder.

Kijk naar index- en obligatiefondsen

Je kunt overwegen om ook enkele indexfondsen of vastrentende fondsen zoals obligatiefondsen in je portefeuille op te nemen. Het toevoegen van effecten aan je portefeuille die meerdere indexen volgen, is een geweldige manier om je posities voor de lange termijn te diversifiëren en toch een hoog niveau van liquiditeit te behouden. Je kunt je portefeuille verder beschermen tegen het risico van verlies als gevolg van marktschommelingen en onzekerheid door enkele vastrentende beleggingen op te nemen. Deze fondsen worden meestal geleverd met lage kosten, wat nog een ander voordeel is om erin te beleggen. Door de relatief geringe inspanning die nodig is om deze fondsen te beheren en te exploiteren, worden de beheer- en exploitatiekosten tot een minimum beperkt.