Zaken Kennis
Image default
Detailhandel

Keuzehulp: een whiteboard of juist een prikbord kopen?

Ideeën noteren, actiepunten vastleggen, lijstjes bijhouden: hoe organiseer je dat nou het beste op kantoor? Twee populaire middelen daarvoor zijn het whiteboard en prikbord. Je hangt ze lekker zichtbaar op, op een prominente plek. Ideaal om zelf of met je team focus te houden, geïnspireerd te blijven en het werk te structureren! Overweeg je een van beide aan te schaffen? Wij helpen je kiezen.

Whiteboard voor zakelijke informatie

Een whiteboard is ideaal voor presentaties, brainstormsessies, uitleg of om (to-do-)lijstjes op aan te leggen. Drie belangrijke eigenschappen:

  1. Je kunt erop schrijven en tekenen. Je kunt er makkelijk dingen aan toevoegen en alles of delen vervolgens ook in no time weer wissen.
  2. Als je een magnetisch whiteboard koopt, kun je er met magneten kaarten, foto’s, krantenknipsels, folders of andere items op vastzetten.
  3. Je hebt er speciale stiften voor nodig.

Er zijn verschillende soorten whiteboards te koop. Het verschil zit hem met name in het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, en de specifieke eigenschappen die die materialen hebben:

  • Melamine whiteboards zijn geschikt voor licht gebruik en niet magnetisch.
  • Ben je op zoek naar een magnetisch whiteboard voor regelmatig gebruik? Dan is een stalen whiteboard of een whiteboard van emaille een aanrader.
  • Glasborden ten slotte, zijn zeer makkelijk schoon te maken (geschikt voor dagelijks gebruik!) en ogen luxe. Ze zijn ook magnetisch, maar je hebt er wel speciale glasmagneten voor nodig.

Daarnaast zijn whiteboards te koop in verschillende afmetingen: van draagbaar handmodel tot groot en verrijdbaar, en van triptiekbord (inklapbaar) tot flipover. De keuze is enorm: jouw ideale whiteboard is ongetwijfeld beschikbaar!

Prikbord als sfeervolle verzamelplek

Een prikbord wordt veelal gebruikt om zaken op te bevestigen. Drie weetjes:

  1. Je prikt er memo’s, documenten en foto’s op vast, die je net zo eenvoudig weer verwijdert. Het geheel oogt vaak gezellig en informeel.
  2. Je kunt niet schrijven op een prikbord.
  3. Je hebt er punaises of pushpins voor nodig.

Er zijn prikborden van kurk, vilt en stof. Prikborden van kurk zijn voordelig, vilten en stoffen borden hebben een groot zelfherstellend vermogen en zijn geschikt voor intensief gebruik. Prikborden zijn gemaakt om aan de muur te bevestigen en je kunt ze in allerlei formaten kopen.

Duobord als perfecte tussenoplossing?

Het grootste verschil tussen een whiteboard en prikbord zit hem er dus in dat je op een whiteboard kunt schrijven en op een prikbord niet. Dat maakt een whiteboard geschikter voor gebruik tijdens meetings en bijeenkomsten. Een prikbord daarentegen heeft een informelere uitstraling en is perfect voor het bevestigen van allerlei soorten knipsels.

Kan je nog steeds niet kiezen? Er bestaan ook duoborden: een combinatie van een prikbord aan de ene kant en een whiteboard aan de andere kant. Maximale veelzijdigheid! Ook handig als je niet wilt kiezen, maar geen ruimte hebt voor zowel een whiteboard als een prikbord.